In iedere cultuur zijn feestdagen heel erg belangrijk.

Het zijn dagen dat er iets gevierd wordt.

Vaak gaat dat samen met lekker eten en andere gezellige dingen.

 

Het Christendom

 

Carnaval

Dit is de vastenavond

 

Aswoensdag

Dit is de woensdag na vastenavond en het begin van het grote vasten

 

Pasen

De verrijzenis van Christus

 

Hemelvaart

Dit is 40 dagen na Pasen. Het is de vaart van Christus naar de hemel.

 

Pinksteren

Dit is het feest van de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen

 

Allerheiligen

Dit is 1 november en alle heiligen worden herdacht.

 

Allerzielen

Dit is 2 november en alle overleden worden herdacht

 

Kerst

Dit is de geboortedag van Christus.

 

De Islam

 

De ramadan

Dit is de vastenmaand voor de Moslims

 

Het suikerfeest

Dit feest duurt 3 dagen en iedereen trekt dan nieuwe kleren aan. Er worden cadeaus gegeven en er wordt voedsel aan de armen mensen gegeven. Maar ook komt iedereen bij elkaar om samen te eten en  drinken.

 

Het offerfeest

Vroeger leefden twee mensen die eerste op aarde waren. De man heette Adem en de vrouw heette Havva .

Havva had ook een zoon die Ismail heette. Toen Ismail  10 jaar oud was  ging zijn vader slapen en droomde dat hij moest

zijn zoon slachten  want, hij geloofde zo erg in Allah en hield ook van Allah en dat is namelijk de god van Adem.

En dat moest  Adem wat hij in zijn droom zag . Hij ging naar Ismail en zei;” O, mijn zoon ik heb in mijn droom gezien dat ik moest slachten “. en Ismail zei ; ” doe wat Allah wil vader , ik ben er klaar voor “. En dus ze gingen naar een berg waar Ismail moet geslacht worden.Toen Adem net Ismail  moest slachten kwam er plotseling een melek (engel) naar beneden met andere schapen,toen zei melek : wat Allah wou heb jij voor elkaar gedaan  dus Allah stuurde deze schapen om te slachten en niet Ismail . En dus gingen ze schapen slachten en zo ontstond offerfeest en daarom slachten  moslims schapen.   

 

Het Hindoeïsme

 

Er zijn in een jaar heel veel Hindoe-feesten. Deze kunnen in een bepaald dorp gevierd worden maar ook door het hele land.De vieringen bestaan uit het houden van een puja, een gewone vorm van Hindoe-eredienst. Maar ook het dragen van nieuwe kleren, het eten van speciaal voedsel, zingen, dansen en het bezoeken van bekenden.

 

De grote feesten zijn:

 

Het Holi-feest

Dit is een kleurrijk feest dat het einde van de winter aangeeft. Er worden dan brandstapels gebouwd om poppen van de heks Holika te verbranden. De mensen trekken dan oude kleren aan en overgieten elkaar met gekleurd poeder en water. Dit is dus een kliederboel. Voor de boeren is het ook een bijzonder feest. Zij vieren dan de eerste lente-oogst.

 

Divali

Dit is het lichtjesfeest en duurt vijf dagen. Iedereen versiert zijn huis en de tempels met kleine lichtjes, die diva's heten. Er is vuurwerk in iedere plaats. Het is ook het begin van het Hindoe-nieuwjaar.

 

Dussehra

Dit feest duurt 10 dagen. Op sommige plaatsen heet het feest Ram Lila. Er worden toneelstukken opgevoerd over het leven van Rama, en er worden grote poppen van Ravana verbrand. Op andere plaatsen heet het feest Durga Puja, en wordt de overwinning van Durga op de stierengeest Mahishasura er eem gevierd.

 

Het Jodendom

 

Pasen

De bevrijding van de Israëlieten van de slavernij en de uittocht uit Egypte. Er wordt dan geen voedsel gegeten dat gist of zuurdeeg bevat. Ze eten dan matse in plaats van gewoon brood. Een belangrijke plechtigheid is de seder. Deze wordt thuis gevierd en er wordt voorgelezen uit het boek de haggada. Dit is het verhaal van de uittocht uit Egypte en de bevrijding van de slavernij. Er wordt ook symbolisch voedsel bij gegeten. Dit staat in het hoofdstuk Eten.

 

Jom ha-Sjo'a, de dag van de holocaust

Sinds 1953 is dit in Israël een herdenkingsdag. De joden komen bijeen om te gedenken , te rouwen en kracht te verzamelen om zulke tragedies in de toekomst te voorkomen.

 

Jom Ha'atsma'oet, onafhankelijkheidsdag van de staat Israël

Op 5 yar 5708 (14 mei 1948) werd de staat Israël uitgeroepen.

 

Sjawoe'ot, Pinksteren

Openbaring op de Sinaï en de gift van de Thora aan Mozes

 

Tisja be-av, Negende av

De verwoesting van de eerste en de tweede tempel.

Er wordt gelezen uit het boek Klaagliederen. De hele dag wordt er gevast en er mag geen leer gedragen worden.

 

Rosj Hasjana, Nieuwjaar

Dan wordt het begin van het nieuwe jaar gevierd. Op deze dag wordt honderd tonen op de sjofar (ramshoorn) geblazen.

Sommige mensen kleden zich in het wit. Er worden appels en honing, honingkoekjes en 'nieuw' fruit gegeten.

 

Jom Kippoer, Grote Verzoendag

Dit is de tiende dag in het nieuwe jaar. Op deze dag beslist God over het lot van ieder mens in het komende jaar. De joden vasten 25 uur en brengen de hele dag door in de synagoge waar ze bidden voor vergeving.

 

Soekkot, Loofhuttenfeest

Dit is vier dagen na Jom Kippoer. De meeste gezinnen bouwen een hut van looftakken. Ze versieren hun hut met fruiten bladeren. En als het goed weer is slapen ze erin.Dit feest is een herinnering aan het joodse valk dat vroeger 40 jaar door de woestijn zwierf voordat het in het beloofde land aan kwam.

 

Simchat Thora, Achtste dag van de Soekkot

De achtste dag is het einde van de Soekkot. Op deze dag wordt het laatste gedeelte van de Thora gelezen. Het lezen van de hele Thora duurt een jaar.

 

Chanoeka, Inwijdingsfeest

Het feest van het licht. Het wordt in december gevierd. Er wordt dan herdacht dat de joden zo'n 2000 jaar geleden de tempel weer in gebruik konden nemen. Het feest duurt 8 dagen. Belangrijk met dit feest is de menora (acht). Dit is een kaarsenstandaard met 8 kaarsen op een rij. Er is ook plaats voor een negende kaars waarmee de andere worden aangestoken. op de eerste dag steekt met een kaars aan, op de tweede dag weer een, enzovoort. Op de laatste avond branden alle acht de kaarsen. Chanoeka is een huiselijkfeest waarbij allerlei spelletjes gedaan worden.